Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Spenat- och purjolökspaj med edamamebönor

Recept på spenat- och purjolökspaj med edamamebönor serverad med kallrökt lax. En matig och god paj som får fint sällskap av kallrökt lax.
Christina Asplund
Spenat- och purjolökspaj med edamamebönor
Spenat- och purjolökspaj med edamamebönor
Spenat- och purjolökspaj med edamamebönor
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl lantvetemjöl - fullkorn
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g spenat - färsk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 250 g edamamebönor
  • 125 g minimozzarellakulor
  • 4 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm chilikrydda - t ex Chili Explosion

Garnering

  • spenatblad
  • rädisgroddar

Tillbehör

  • 300 g kallrökt lax - i skivor
  • blandad sallad

Gör så här

  1. Mixa de båda mjölsorterna och smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  2. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

  3. Fyllning: Ansa och skär purjolöken i skivor. Skala och skiva vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i en stekpanna med olja i ca 2 min. Tillsätt spenaten. Krydda med salt och peppar. Tillsätt edamamebönorna och rör om. Fördela fyllningen i pajskalet. Häll av vätskan från mozzarellabollarna och lägg dem på fyllningen.

  4. Vispa samman ägg, gräddfil, salt, peppar och chilikrydda. Häll smeten över fyllningen. Lyft upp lite av spenaten, så att äggsmeten rinner ner.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min.

  6. 6 Garnera pajen med spenatblad och rädisskott. Servera med kallrökt lax och blandad grönsallad.

Vad tyckte du om receptet?