Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Spättarulader med romsås, sparris och romanesco

Recept på spättarulader med romsås. Grönsakerna går bra att byta ut mot vad som finns i kylen, t ex spenat, blomkål, primörmorötter m m. Servera ­gärna rätten med citronklyftor.
Petra Lindstrand
Spättarulader med romsås, sparris och romanesco
Spättarulader med romsås, sparris och romanesco
Spättarulader med romsås, sparris och romanesco
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 g spättafiléer - MSC-märkt
  • 1 liten gul lök
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl lätt crème fraiche - med franska örter
  • 2 msk röd stenbitsrom
  • 250 g grön sparris
  • 300 g romanesco - eller broccoli
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 800 g färskpotatis - kokt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och ­finhacka löken.

  2. Lägg ut fiskfiléerna på en skärbräda. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Strö över hälften av löken och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnssäker form. Häll över 1/2 dl vatten och lägg på ett bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Lägg resten av löken i en kastrull. Tillsätt crème fraiche, 1 dl vatten och buljongtärning. Låt sjuda ca 5 min. Tillsätt 1/2 dl sky från fisken. Mixa såsen slät med stavmixer, sila eventuellt för att få en slätare sås. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Rör ner romen i såsen strax före servering.

  4. Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Skär romanescon i små buketter. Stek grönsakerna i 1 msk olja på hög värme tills de börjar mjukna och får fin färg. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.

  5. Servera rulladerna med sås, grönsaker och potatis.

Vad tyckte du om receptet?