Sparrissoppa – enkelt recept

Recept på sparrissoppa. Sila gärna soppan om du vill ha den riktigt slät.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g grön sparris - färsk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 5 dl kokspad - från sparrisen
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 tärning hönsbuljong - eller grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 krm strösocker

Garnering

  • smörgåskrasse
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Ansa och skär sparrisen i bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet, men spara det till soppan. Spara sex sparrisknoppar till garnering.

  2. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör 2–3 min. Tillsätt sparrisen och fräs ytterligare 1–2 min. Tillsätt vinet och sjud ca 1 minut. Häll i vatten och grädde och tillsätt buljongtärningen. Sjud under lock 10–15 min. Krydda med salt, peppar och socker.

  3. Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Häll upp i portionskoppar och garnera med sparrisknoppar, krasse och peppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!