Sparrissoppa - recept

Sparrissmaken kommer verkligen till sin rätt i en soppa som den här. 
Mitt Kök
Foto: Åsa Dahlgren
Foto: Åsa Dahlgren

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • margarin - eller smör att steka i
  • 500 g grön sparris
  • 6 dl vatten
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 5 dl mellangrädde
  • salt
  • peppar
  • ev mjölk - lite, för att späda soppan

Till servering

  • 0,5 purjolök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 pkt löjrom - fryst

Gör så här

  1. Tvätta och skär purjolöken i fina skivor. Fräs den i margarin eller smör i en gryta tills den är mjuk.

  2. Skär bort det grövsta på sparrisen och kasta det. Skär den i 3 centimeter långa bitar. Tillsätt sparris, vatten och buljong­tärningar i grytan.

  3. Låt sparrisen koka i 5-10 minuter tills den är mjuk.

  4. Ta upp 8 sparrisknoppar som du ska ha till garneringen.

  5. Kör soppan slät med en stavmixer eller använd en mat­beredare. Tillsätt mellangrädde och låt soppan småkoka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite mjölk om den är för tjock.

  6. Hacka purjolöken till garneringen i fina bitar.

  7. Servera soppan med sparrisknoppar, crème fraiche, löjrom och purjolök.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Kristina Eriksson

Recept från Mitt kök