Sparrissallad med citronvinägrett


Krispig grön sparris i en fräsch sallad med citronvinägrett.
Mitt Kök
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

  • 3 - 4 grön sparris - (750-1000g)
  • 250 - 300 g grönsallad - blandad
  • 1 rödlök - i klyftor
  • 1 dl olivolja - god
  • 1 - 3 msk citron - pressad
  • 1 tsk flingsalt
  • svartpeppar
  • 50 - 100 g parmesan - eller pecorino, hyvlad

Gör så här

  1. Koka upp lättsaltat vatten i en vid kastrull.

  2. Skär bort den träiga nedre delen av sparrisen och skölj sparrisen. Är sparrisen grov så skala stjälkarna annars behövs det inte.

  3. Koka sparrisen på medelvärme cirka 3 minuter. Ta av från värmen och kyl av snabbt (ställ kastrullen i iskallt vatten) för att undvika att sparrisen efterkokar. Sparrisen skall vara al dente, knaprig. Förvara sparrisen i koklagen i kylskåp om den inte skall serveras direkt.

  4. Vid servering: Skölj salladen, låt rinna av. Skiva rödlök tunt eller skär i tunna klyftor.

  5. Blanda olja och citron, skaka gärna i en burk med lock. Smaka av och tillsätt lite salt.

  6. Lägg ett lager sallad i botten på ett relativt stort uppläggningsfat. Placera ut rikligt med sparris. Toppa med den skivade rödlöken.

  7. Ringla citronoljan över salladen, när den skall ätas. Hyvla över rikligt med parmesan/ pecorino. Ställ gärna fram lite flingsalt, riven parmesan/ pecorino samt extra citronolja för den som önskar mer.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök