Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill

Smarrig sparrispaj med svenska smaker som passar perfekt på sommarbuffén.

Anna Wendt
Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 msk vatten - –2 msk

Fyllning

  • 250 g grön sparris
  • 0,5 purjolök
  • 50 g babyspenat

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl västerbottensost - riven
  • 0,5 dl dill - finhackad
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 1 burk räkor - skalade i lake (500 g)
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk löjrom
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.

  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med aluminiumfolie och fyll den med baktyngder, ris eller liknande. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.

  4. Fyllning: Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och strimla purjolöken. Strö purjolök och spenat i pajskalet. Lägg sparrisen ovanpå.

  5. Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.

  6. Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min, tills den är gyllene och har stannat.

  7. Låt pajen svalna. Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.

Vad tyckte du om receptet?