Sparrispaj med räkor, löjrom, crème fraiche och dill
I kyl: 30 minuter
I ugn: 35 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
Smarrig sparrispaj med svenska smaker som passar perfekt på sommarbuffén.
Ingredienser
-
100 g
smör
-
2 dl
grahamsmjöl
-
1 dl
vetemjöl
-
1 krm
salt
-
1 msk
vatten
- –2 msk
Fyllning
-
250 g
grön sparris
-
0,5
purjolök
-
50 g
babyspenat
Äggstanning
-
3
ägg
-
1 dl
matlagningsgrädde
-
2 dl
mjölk
-
1,5 dl
västerbottensost
- riven
-
0,5 dl
dill
- finhackad
-
0,75 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Topping
-
1 burk
räkor
- skalade i lake (500 g)
-
1 dl
crème fraiche
-
2 msk
löjrom
-
dillkvistar
Gör så här
-
Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 min.
-
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt det vila i kylen ytterligare ca 30 min.
-
Sätt ugnen på 200°. Täck pajdegen med aluminiumfolie och fyll den med baktyngder, ris eller liknande. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min.
-
Fyllning: Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Ansa och strimla purjolöken. Strö purjolök och spenat i pajskalet. Lägg sparrisen ovanpå.
-
Äggstanning: Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen.
-
Grädda pajen mitt i ugnen 25–30 min, tills den är gyllene och har stannat.
-
Låt pajen svalna. Toppa med räkor, crème fraiche, löjrom och dill.