Sparris med räkor och pocherat ägg

Recept på sparris med räkor och pocherat ägg. Genväg: Skippa pocheringen och 
servera salladen med kokta ägg.
Tove Nilsson

Ingredienser

  • 1 knippa sparris - färsk
  • 1 l vatten
  • 0,5 msk salt
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 4 ägg
  • 1 knippa rädisor - eller 1 påse (125 g)
  • 1 citron
  • 1 burk räkor - handskalade (ca 200 g)
  • flingsalt
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Bryt av nedre, träiga delen av sparrisen. Skala det yttersta skalet om sparrisen är grov.

  2. Sänk ner sparrisen i kokande saltat vatten, låt sjuda 1–3 min. Häll av i sil. Skölj ordentligt 
i kallt vatten så att kokningen avstannar.

  3. Fyll en bunke med ättiksprit och vatten. Knäck försiktigt ett ägg i taget i skålen. Låt äggen ligga i vätskan 5 min.

  4. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Stjälp försiktigt ägg och vätska i det kokande vattnet. Låt äggen sjuda 3–4 min. Ta upp äggen med en hålslev, sänk dem snabbt i en skål med kallt vatten. Låt dem rinna av på hushållspapper.

  5. Skölj och dela rädisorna. Skrubba citronen 
i ljummet vatten, finriv skalet. Klyfta citronen.

  6. Fördela sparrisen på fyra tallrikar. Toppa den med räkor, rädisor och ägg. Strössla över citronskalen och krydda med 1/2 tsk flingsalt och 1/2 krm peppar. Servera med citron-klyftor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!