Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris

Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris kan göras klar dagen före servering. Vänta i så fall med att blanda ner paprika, korv, oliver och sherry tills den ska värmas nästa dag.

Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 600 g grytbitar - av nötkött
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vatten
  • 2 dl rött vin - gärna spanskt
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 lagerblad
  • 2 paprikor - röda
  • 200 g chorizo - små
  • 1 dl gröna oliver - med sardellfyllning, gärna spanska
  • 0,5 dl sherry - halvtorr
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Garnering

  • örter - t ex bladpersilja, körvel, timjan

Saffransris

  • 3 dl ris - långkornigt
  • 0,5 pkt saffran - (à 1/2 g)
  • 1 tsk salt
  • 200 g ärtor - frysta gröna

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Krydda köttet med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök. Stek kött och lök i olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över kött och lök i en gryta. Häll på vatten och vin och tillsätt fond, paprikapulver och lagerblad. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.

  2. Saffransris: Koka riset med saffran och salt enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner ärterna när ca 5 min återstår av koktiden.

  3. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Stek paprika och korv i en stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner paprika, korv och oliver i grytan och tillsätt sherry. Låt koka ytterligare ca 5 min.

  4. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen i grytan och låt koka upp.

  5. Toppa grytan med örter och servera med saffransris och sallad.

Vad tyckte du om receptet?