Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris
Koktid:
Aktiv tid c:a 30 minuter
Spansk köttgryta med chorizo, paprika, oliver samt saffransris kan göras klar dagen före servering. Vänta i så fall med att blanda ner paprika, korv, oliver och sherry tills den ska värmas nästa dag.
Ingredienser
-
600 g
grytbitar
- av nötkött
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
2 msk
olivolja
-
3 dl
vatten
-
2 dl
rött vin
- gärna spanskt
-
2 msk
kalvfond
- konc
-
1,5 tsk
paprikapulver
-
1
lagerblad
-
2
paprikor
- röda
-
200 g
chorizo
- små
-
1 dl
gröna oliver
- med sardellfyllning, gärna spanska
-
0,5 dl
sherry
- halvtorr
-
1 msk
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
Garnering
-
örter
- t ex bladpersilja, körvel, timjan
Saffransris
-
3 dl
ris
- långkornigt
-
0,5 pkt
saffran
- (à 1/2 g)
-
1 tsk
salt
-
200 g
ärtor
- frysta gröna
Tillbehör
-
sallad
Gör så här
-
Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Krydda köttet med salt och peppar. Skala och hacka lök och vitlök. Stek kött och lök i olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över kött och lök i en gryta. Häll på vatten och vin och tillsätt fond, paprikapulver och lagerblad. Låt koka under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
-
Saffransris: Koka riset med saffran och salt enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner ärterna när ca 5 min återstår av koktiden.
-
Kärna ur och skär paprikan i bitar. Stek paprika och korv i en stekpanna tills de fått fin färg. Blanda ner paprika, korv och oliver i grytan och tillsätt sherry. Låt koka ytterligare ca 5 min.
-
Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen i grytan och låt koka upp.
-
Toppa grytan med örter och servera med saffransris och sallad.