Spaghetti alle vongole

På många italienska restauranger serveras den enkla men mycket goda pastarätt med fina vongolemusslor. Får du inte tag på just de musslorna kan de ersättas med hjärt- eller blåmusslor.
Caroline Hofberg
Spaghetti alle vongole
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg vongolemusslor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 - 2 peperoncino - eller 2 krm chiliflakes
  • 1 knippa bladpersilja - stor
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg musslorna i en bunke med välsaltat vatten och isbitar. Låt stå ca 30 min så spottar musslorna ur sig smuts och sand. Häll av musslorna i ett durkslag och skölj av dem noga.

  2. Skala och hacka vitlöken. Hacka peperoncino och persilja. Fräs vitlök och peperoncinos i olja på svag värme i en stor panna. Häll på vinet och koka upp.

  3. Lägg musslorna i pannan och koka under lock tills de öppnats, ca 3 min. Släng bort de musslor som inte har öppnats.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, men ta den från värmen ca 1 minut tidigare än vad som anges. Häll av kokvattnet.

  5. Vänd ner spaghetti och persilja i pannan. Blanda noga runt så att pastan tar smak av buljongen. Sätt på ett lock och låt dra ca 1 minut. Krydda med salt och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?