Spaghetti alle vongole

På många italienska restauranger serveras den enkla men mycket goda pastarätt med fina vongolemusslor. Får du inte tag på just de musslorna kan de ersättas med hjärt- eller blåmusslor.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg vongolemusslor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 - 2 peperoncino - eller 2 krm chiliflakes
  • 1 knippa bladpersilja - stor
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Lägg musslorna i en bunke med välsaltat vatten och isbitar. Låt stå ca 30 min så spottar musslorna ur sig smuts och sand. Häll av musslorna i ett durkslag och skölj av dem noga.

  2. Skala och hacka vitlöken. Hacka peperoncino och persilja. Fräs vitlök och peperoncinos i olja på svag värme i en stor panna. Häll på vinet och koka upp.

  3. Lägg musslorna i pannan och koka under lock tills de öppnats, ca 3 min. Släng bort de musslor som inte har öppnats.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, men ta den från värmen ca 1 minut tidigare än vad som anges. Häll av kokvattnet.

  5. Vänd ner spaghetti och persilja i pannan. Blanda noga runt så att pastan tar smak av buljongen. Sätt på ett lock och låt dra ca 1 minut. Krydda med salt och servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!