Pasta carbonara

Recept på krämig och otroligt god pasta carbonara. Här håller vi carbonaran strikt med smakrik pancetta eller bacon av bra kvalitet, lök och ägg. Bacon ger en mer dominant smak, medan pancettan ger en mildare carbonara.
Tricket för en god carbonara är att servera riktigt nykokt pasta - då blandar sig allt som bäst.
Tricket för en god carbonara är att servera riktigt nykokt pasta - då blandar sig allt som bäst. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Spaghetti alla carbonara

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g pancetta - eller bacon
  • 50 g pecorino
  • 50 g parmesan
  • 2 msk olivolja
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 400 g spaghetti

Tillbehör

  • parmesan - finriven
  • bladpersilja - finhackad

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och skiva vitlöken. Skär pancettan i små bitar. Finriv pecorino och parmesan.

  2. Fräs vitlöken i olja tills den är gyllenbrun. Släng bort vitlöken.

  3. Fortsätt att fräsa lök och pancetta i samma olja tills det får färg utan att bli bränt, ca 3 min.

  4. Rör ihop ägg och äggulor med de båda ostsorterna och svartpeppar.

  5. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Spara 1 dl av pastavattnet. Blanda ner lök och pancetta i pastan.

  6. Blanda ner ägg- och ostblandningen i den heta pastan och blanda ordentligt. Krämigheten regleras genom att man häller på lite av det varma kokvattnet.

  7. Servera pastan direkt med parmesan och persilja.

    Foto: Wolfgang Kleinschmidt

    Tricket för en god carbonara är att servera riktigt nykokt pasta - då blandar sig allt som bäst.

Många varianter av pasta carbonara - vilken gillar du?

Ovan ser du det recept som vi på Allt om Mat tycker är det absolut bästa receptet på pasta carbonara. En rätt som idag  finns i många varianter.

Originalreceptet på pasta carbonara sägs dock endast bestå av spagetti och dessa fem ingredienser:

Guanciale (lufttorkad griskind med italienskt ursprung)

Pecorinoost

Ägg

Salt

Svartpeppar

Namnet A la carbonara betyder "på kolarhustruns vis" vilket den rikliga mängden svartpeppar är upphov till!

I nyare versioner av pasta carbonara (som i vårt receptet ovan) har guanciale (lufttorkad griskind) bytts ut mot bacon eller pancetta (som är italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk). Dessutom ser man ofta grädde, vitlök och/eller lök i många recept.

Och osten då? Ja, den kan skifta mellan Pecorinoost till Parmigiano.

Och så kommer vi till den stora vattendelaren: Gröna ärter! En ren smaksak, eller vad tycker du?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!