Späckad falukorv med kryddiga rotfrukter

Recept på späckad falukorv med kryddiga rotfrukter. Rotfrukterna kan skalas och läggas i kallt vatten dagen innan.

Tom Sjöstedt
Späckad falukorv med kryddiga rotfrukter
Foto: Svante Sjöstedt

Ingredienser

  • 500 g falukorv
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 rosmarin - kruka

Kryddiga rotfrukter

  • 300 g palsternacka
  • 300 g morötter
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk spiskummin - mald
  • 0,5 tsk kardemumma - stött

Garnering

  • 2 msk gräslök - hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär falukorven i 8 bitar. Skala och skiva vitlöken tunt och plocka små kvistar från rosmarinen. Snitta korven och tryck in vitlök och rosmarin.

  2. Skala och skär rotfrukterna på längden och lägg i en ugns­säker form. Blanda med ­olja, salt, socker, cayennepeppar, spiskummin och kardemumma.

  3. Tillaga rotfrukterna mitt i ugnen ca 20 min. Lägg i falukorven och fortsätt tillaga i ugnen ca 15 min tills rotfrukterna är mjuka och falukorven fått fin färg.

  4. Strö över gräslöken och servera med couscous och gärna en grönsallad.

Vad tyckte du om receptet?