Soupe au pistou

Soupe au pistou är en fransk grönsakssoppa. Pistou är likt den italienska peston men innehåller inte pinjenötter.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g potatis
  • 200 g morötter
  • 1 purjolök
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 burk vita bönor - (400 g)
  • 200 g haricots verts

Pistou

  • 1 kruka basilika
  • 50 g ost - t ex comté
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • fougasse - eller annat bröd

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och morötter i små tärningar. Ansa och skär purjolöken i små bitar. Lägg rotfrukterna i en gryta och häll på vattnet. Tillsätt buljongtärningar, salt och peppar och låt soppan koka under lock ca 10 min.

  2. Pistou: Repa bladen från basilikan. Riv osten. Skala vitlöksklyftan. Mixa basilika, ost, vitlök, olja och salt med mixerstav. Lägg pistoun i en soppskål.

  3. Spola av bönorna med kallt vatten. Skär haricots vertsen i mindre bitar. Lägg de båda bönsorterna i grytan och koka ytterligare ca 3 min.

  4. Häll den heta soppan över pistoun och rör om. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!