Soupe au pistou

Soupe au pistou är en fransk grönsakssoppa. Pistou är likt den italienska peston men innehåller inte pinjenötter.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g potatis
  • 200 g morötter
  • 1 purjolök
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 burk vita bönor - (400 g)
  • 200 g haricots verts

Pistou

  • 1 kruka basilika
  • 50 g ost - t ex comté
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • fougasse - eller annat bröd

Gör så här

  1. Skala och skär potatis och morötter i små tärningar. Ansa och skär purjolöken i små bitar. Lägg rotfrukterna i en gryta och häll på vattnet. Tillsätt buljongtärningar, salt och peppar och låt soppan koka under lock ca 10 min.

  2. Pistou: Repa bladen från basilikan. Riv osten. Skala vitlöksklyftan. Mixa basilika, ost, vitlök, olja och salt med mixerstav. Lägg pistoun i en soppskål.

  3. Spola av bönorna med kallt vatten. Skär haricots vertsen i mindre bitar. Lägg de båda bönsorterna i grytan och koka ytterligare ca 3 min.

  4. Häll den heta soppan över pistoun och rör om. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?