Sötsyrliga brigadeiros – recept på julgodis

Sötsyrliga brigadeiros är brasilianska kolabollar som vi här gjort i en syrligare variant rullad i citronsyra. Riktigt läckert och enkelt julgodis som kommer älskas av de flesta!

Mia Öhrn
Sötsyrliga brigadeiros – recept på julgodis
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 burk kondenserad mjölk - sötad (397 g)
  • 50 g smör
  • 3 msk kakao
  • 1 krm salt

Garnering

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk citronsyra

Gör så här

  1. Mät upp kondenserad mjölk, smör, kakao och salt i en vid kastrull. Låt koka upp på hög värme och rör hela tiden med en trägaffel. Sänk temperaturen till medelvärme och låt smeten koka under omrörning tills den tjocknar. Rör under några sekunder med en visp om det har bildats klumpar. Smeten är färdig när den är ganska tjock, det tar ca 10 min. Lyft kastrullen från värmen när kulprovet görs. Kulprovet ska vara en fast kola.

  2. Häll smeten i en form.  Lägg plastfolie mot ytan så att det inte bildas skinn. Låt svalna i rumstemperatur ca 2 timmar.

  3. Blanda socker och citronsyra till garnering i en liten skål.

  4. Forma små kulor av smeten och rulla dem i sockret. Smaka av när du doppat den första bollen och tillsätt eventuellt mer citronsyra i sockret om du vill ha bollarna syrligare. De håller sig mjuka och goda 3–4 dagar i rumstemperatur, men vill du spara dem längre än så är det bäst att förvara bollarna i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: 

Recept på pepparkaksdeg

Klassiska saffransbullar

Saftig mjuk pepparkaka