Sötpotatissoppa med fetaostströssel

Recept på soppa på sötpotatis, toppad med fetaost. Sötpotatisen kan bytas ut mot färska knippmorötter.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 700 g sötpotatis
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 msk rapsolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 l vatten - cirka

Fetaostströssel

  • 150 g fetaost
  • 0,25 tsk chiliflingor
  • 1 tsk timjanblad - plockade

Till servering

  • 4 tortillabröd
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och grovhacka sötpotatis.

  2. Fräs löken, vitlöken och kryddorna i oljan, cirka 3 minuter. Tillsätt potatisen och de smulade buljongtärningarna, fräs i cirka 5 minuter, rör om då och då.

  3. Späd med hälften av vattnet, koka upp och sjud under lock i cirka 25 minuter tills potatisen är helt mjuk.

  4. Finfördela soppan i matberedare eller med stavmixer och späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Ge soppan ett uppkok under omrörning. Låt svalna och kyl soppan.

  5. Smula fetaosten och blanda den med chiliflingor och timjanblad.

  6. Sätt ugnen på grill 250 grader. Klipp tortillabröden i snibbar. Pensla med oljan och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt plåten i mitten av ugnen till tortilla­snibbarna får fin färg, i cirka 3 minuter.

  7. Servera soppan med fetaost­strössel och tortillasnibbar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök