Sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad

Recept på sötpotatisplättar med lins- och blomkålssallad. Plättarna är lättgjorda och goda med sin sötaktiga smak. Hittar du inte blomkålsris kan du grovriva blomkål i stället.
Petra Lindstrand
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 0,5 sötpotatis - (ca 170 g)
  • 1 burk kikärter - (400 g) (spara spadet)
  • 0,5 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Sallad

  • 1 gurka - liten
  • 1 knippa bladpersilja
  • 0,5 granatäpple
  • 1 påse blomkålsris - (300 g)
  • 1 förp linser - kokta, ekologiska, t ex Zeta (380 g)
  • 70 g salladsmix
  • 1 dl mandlar - rostade, salta
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tahinidressing

  • 0,5 dl tahini (sesampasta) - (sesampasta)
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skala och grovskiva sötpotatisen. Lägg den i mixerskål eller matberedare och tillsätt kikärter, 1/2 dl kikärtsspad, majsstärkelse och salt. Mixa slätt.

  2. Klicka ut potatiskrämen i en stekpanna med olja. Stek på medelvärme på båda sidor tills plättarna fått fin färg, ca 5 min. Lägg plättarna på ett fat.

  3. Skiva gurkan. Repa och grovhacka persiljan. Gröp ur granatäpplet.

  4. Koka blomkålsriset i lättsaltat vatten ca 2 min. Häll av i sil under kallt vatten. Skölj linserna i kallt vatten. Blanda ris, linser, salladsmix, gurka, granatäpple, persilja och mandlar. Tillsätt citronsaft, olja, salt och peppar och blanda.

  5. Dressing: Lägg tahini, olja, citronsaft, honung, salt och peppar i en skål och mixa slätt med mixerstav.

  6. Servera plättarna med sallad och dressing.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!