Sötpotatisbrownie med pekannötter

Den här kakan blir extra saftig tack vare sötpotatisen, dessutom är den fri från både gluten och socker. Passar bra att servera som dessert ihop med lättvispad grädde.
Elisabeth Johansson
Sötpotatisbrownie med pekannötter
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Sötpotatisbrownie

  • 1,5 dl matolja - neutral, till exempel rapsolja eller solrosolja
  • 1,25 dl Dansukker Steviasocker - eller sötströ
  • 1,25 dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 ägg
  • 185 g sötpotatis - skalad och finriven
  • 100 g mörk choklad - sockerfri, grovt hackad
  • 1 dl pekannötter - grovt hackade

Att lägga på

  • 2 dl pekannötter - hela

Att ringla över

  • 50 g mörk choklad - sockerfri

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Lägg ett bakplåtspapper i en form, cirka 22 × 22 centimeter.

  3. Blanda ihop matolja, stevia eller sötströ, kakao, vanilj­ pulver, bakpulver, bikarbonat, mandelmjöl och ägg i en bunke med elvisp.

  4. Vänd sist i sötpotatis, choklad och hackade pekannötter.

  5. Häll upp smeten i formen, lägg på de hela pekan­nötterna i rader.

  6. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna.

  7. Hacka chokladen och smält den i mikron. Ringla chokladen över kakan.

  8. Skär upp kakan i bitar och servera med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök