Sötpotatis med zucchini, svartkål och tofu

Lättlagat recept på en plåt med sötpotatis och zucchini. Sötpotatis och tofu får mycket smak av misopasta. Den gröna såsen har syra från lime och sting och hetta från wasabi och chili. Tofu tillverkas också här i Sverige och tillför bra med protein.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 g sötpotatis
  • 1 zucchini - gul eller grön
  • 4 blad svartkål
  • 400 g tofu - (firm)
  • 1 tsk svarta sesamfrön
  • 2 salladslökar

Marinad

  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk misopasta
  • 1 msk röd curry thai

Peruansk grön sås

  • 1 grön jalapeñochili
  • 0,5 kruka basilika
  • 2 tsk ingefära - riven
  • 2 tsk wasabipasta
  • 1 krm salt
  • 1 msk lime - pressad
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs

Tillbehör:

  • ris - eller bulgur, ev

Gör så här

  1. Borsta sötpotatisen väl i ljummet vatten. Skär den i cm-tjocka skivor, skär dem eventuellt på hälften om de är stora. Skär zucchinin i tjocka skivor. Repa bladen från svartkålen. Sätt ugnen på 225°.

  2. Marinad: Blanda olja, misopasta och curry i en stor bunke. Lägg i potatis och grönsaker och blanda om väl. Låt stå ca 10 min så att grönsakerna hinner dra åt sig av smaken.

  3. Bred ut potatis och grönsaker på en smord ugnsplåt, spara marinaden. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  4. Skär tofun i tärningar och blanda med marinad och sesamfrön. Ta upp tofun ur marinaden och lägg den på plåten. Tillaga ytterligare ca 20 min. Ansa och finstrimla salladslöken.

  5. Sås: Kärna ur och skiva jalapeñon. Ta eventuellt bort innerväggarna där mycket av hettan sitter. Mixa alla ingredienserna till såsen utom majonnäs i en mixer. Rör ner majonnäsen i såsen.

  6. Servera grönsakerna med sås och eventuellt ris eller bulgur.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!