Sötlimpa


Sötlimpa
 är en saftig och god limpa där färdig vetesurdeg används.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 60 g vetesurdeg
  • 1 tsk kummin - hel
  • 1,5 tsk salt
  • 5 dl rågmjöl - fint (275 g)
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)

Steg 2

  • 1 msk smör
  • 9 dl rågmjöl - fint (500 g)
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2,75 dl sirap - mörk

Pensling

  • 25 g smör - smält

Gör så här

  1. Värm vattnet till, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt surdeg, kummin, salt, rågmjöl och vetemjöl och arbeta ihop till en lös deg. Täck degen med plastfolie, låt stå ca 1 timme i rumstemperatur.

  2. Steg 2: Blanda ner smör, råg- och vetemjöl och sirap i den första degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 16 bitar, à 30 g. Forma degbitarna till små limpor som läggs i små smorda brödformar, à 1 dl, eller på plåtar med bakplåtspapper. Forma resten av degen till fyra limpor som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 20 min.

  4. Sätt ugnen på 250°. Pensla de små limporna med smör och grädda mitt i ugnen ca 10 min.  Pensla de stora limporna med smör. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt limporna svalna på galler.

Recept av Malin Söderström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!