Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam

Sotad skrei med smörad misosås, pak soi och rostad sesam är god fredagsmat. En klassisk vitvinssås som smaksätts med umamistinn misopasta – fullkomligt beroendeframkallande!
Sophie Berlin
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 bitar skreitorsk - eller färsk torskrygg, gärna med skinn (à 150 g), MSC-märkt
  • 1 msk salt
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk olivolja

Smörad misosås

  • 1 schalottenlök - liten
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 msk fiskfond - konc
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk misopasta - vit
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt

Pak soi

  • 500 g pak choi
  • 2 msk sesamfrön - rostade
  • 1 tsk flingsalt

Tillbehör

  • ris - ev

Garnering

  • oxalis

Gör så här

  1. Koka riset enligt förpackningens -anvisning om det ska serveras till.

  2. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 2 min. Tillsätt vatten, vin och fond. Låt koka upp och sedan koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och tillsätt misopasta och vinäger. Koka ca 5 min. Mixa såsen med mixerstav och sila den. Krydda med salt. Tillsätt 1 msk smör och mixa såsen skummig.

  3. Sätt ugnen på 150°. Massera in salt i fisken och låt stå 1–2 min. Sota fisken i en riktigt het stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form. Häll över citronsaft och olja och tillaga fisken mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 10 min.

  4. Pak soi: Koka pak soi i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av och lägg den på tallrikar. Strö över sesamfrön och flingsalt.

  5. Lägg fisken på pak soien. Skeda över såsen. Garnera med oxalis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!