Sotad lax med linser och rucola

Recept på sotad lax med linser och rucola.
Cathrine Schück
Sotad lax med linser och rucola
Sotad lax med linser och rucola Foto: Martin Cederblad

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - ca
  • 2 dl puylinser
  • soja
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • 2 msk pesto
  • 1 dl olivolja
  • 100 g rucola
  • 1 granatäpple
  • citronpeppar - cajunkrydda
  • 200 g sparris - färsk eller fryst
  • salt
  • peppar

Till servering

  • flingsalt och svartpeppar

Gör så här

  1. Koka linserna i 20 minuter i vatten smaksatt med soja. Låt linserna rinna av och smaksätt dem med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

  2. Mixa peston med olivolja och en näve rucola, smaka av såsen med salt och peppar.

  3. Dela granatäpplet i fyra delar och pilla ur kärnorna.

  4. Vänd laxen i citronpeppar eller cajunkrydda. Stek i panna i en klick smör eller olja. Det går även utmärkt att torrsteka laxen i teflon om man så önskar. Var gärna lite ”pann-ekonomisk” och stek först sparrisen i pannan och lägg sedan i laxen. Se till att sparrisen är ätmjuk. Laxen däremot ska absolut ha en rå kärna för att inte bli tråkig!

  5. Lägg upp en hög med linser, rucola och sparris. Lägg laxen ovanpå, och fördela sedan granatäpple och pestosky runt omkring.

  6. Avsluta som vanligt med en nypa flingsalt och ett varv på svartpepparkvarnen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!