Söt vetelimpa med kardemumma och aprikos

Aprikos och kardemumma sätter smak på bullen i limpform.

Katarina Carlgren
Söt vetelimpa med kardemumma och aprikos
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk hela kardemummakärnor - stötta
  • 7 dl vetemjöl
  • 75 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 175 g aprikosmarmelad
  • 75 g mandelmassa - riven

Pensling och garnering

  • 1 ägg - uppvispat
  • mandelspån

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med mjölken. Rör i strösocker och kardemumma. Tillsätt vetemjöl och smör, lite i taget, och arbeta till en smidig och blank deg i ca 10 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 2 bitar. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 20 x 30 cm. Bred ut aprikosmarmeladen på degplattorna och fördela den rivna mandelmassan över.

  3. Rulla ihop degen från långsidan. Tvinna de två rullarna runt varandra och lägg rullen i en smord avlång brödform, ca 2 liter.

  4. Låt rullen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla rullen med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 20–25 min. Låt brödet svalna i formen i ca 10 min och sedan på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?