Söt vetelimpa med kardemumma och aprikos

Aprikos och kardemumma sätter smak på bullen i limpform.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk hela kardemummakärnor - stötta
  • 7 dl vetemjöl
  • 75 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 175 g aprikosmarmelad
  • 75 g mandelmassa - riven

Pensling och garnering

  • 1 ägg - uppvispat
  • mandelspån

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med mjölken. Rör i strösocker och kardemumma. Tillsätt vetemjöl och smör, lite i taget, och arbeta till en smidig och blank deg i ca 10 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 2 bitar. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 20 x 30 cm. Bred ut aprikosmarmeladen på degplattorna och fördela den rivna mandelmassan över.

  3. Rulla ihop degen från långsidan. Tvinna de två rullarna runt varandra och lägg rullen i en smord avlång brödform, ca 2 liter.

  4. Låt rullen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla rullen med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 20–25 min. Låt brödet svalna i formen i ca 10 min och sedan på galler under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!