Soppa med grönkål och spenat

Soppa med grönkål och spenat är en god förrättssoppa. Förväll grönkål och spenat innan de blandas ner i soppan så behåller de sin gröna fina färg. Krasse ger god och kryddig smak.

Soppa med grönkål och spenat
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 potatis
  • 5 dl vatten
  • 1 kvist grönkål - repad
  • 60 g babyspenat
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 4 rädisor
  • 1 kruka vattenkrasse - eller 1 ask smörgåskrasse
  • 1 dl crème fraiche - lätt

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Fräs löken i smör i en kastrull. Skala och skiva potatisen. Lägg potatisen i kastrullen och häll på vatten. Sjud under lock ca 15 min.

  2. Koka under tiden upp rikligt med lättsaltat vatten i en gryta. Lägg först i den repade grönkålen och koka ca 2 min. Lägg sedan ner spenaten och häll av i durkslag. Skölj med kallt vatten och låt rinna av.

  3. Lägg kål och spenat i kastrullen med potatis. Smula ner buljongtärningen. Mixa soppan slät med mixerstav. Värm försiktigt och krydda med peppar. Strimla rädisorna och servera dem i soppan med vattenkrasse och crème fraiche.

Vad tyckte du om receptet?