Sommarsoppa med rostade grönsaker

Recept på sommarsoppa med rostade grönsaker. Härlig och smakrik soppa som passar utmärkt när det är varmt ute, regnar det så spara receptet till en varm dag. Blir det basilikaolja över är den god att ringla över olika slags sallader.

Caroline Hofberg
Sommarsoppa med rostade grönsaker
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • 2 röda paprikor
  • 1 rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja - + 3 msk
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 5 dl vatten - kallt
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Basilikaolja

  • 1 kruka basilika
  • 1 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär tomaterna i 4 tjocka skivor vardera. Kärna ur paprikorna och skär varje paprika i fyra klyftor. Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöksklyftorna.

  2. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja. Rosta i övre delen av ugnen ca 25 min. 

  3. Ta ut och lägg paprikan i en plastpåse ca 10 min, då lossnar skalet lättare. Dra skalet av paprikan. Låt grönsakerna kallna. 

  4. Kärna ur och hacka chilin. Mixa alla rostade grönsaker med sin vätska, chili, fond, vinäger, 3 msk olja och socker. Späd med lite vatten i taget, mängden beror på hur mycket vätska som finns i grönsakerna. Krydda med salt och peppar. 

  5. Basilikaolja: Mixa basilika och olja med mixerstav. Krydda med salt och peppar. 

  6. Ringla basilikaolja över den kalla soppan vid servering och servera med bröd. 

Vad tyckte du om receptet?