Sommarpaj med vaniljkräm och bär

Toppa denna härliga paj med dina favoritbär! Somrigt och gott. Tips! Gör vaniljkrämen på färdigköpt vaniljsåspulver. Koka enligt anvisning på förpackningen och vänd ner 2–3 dl vispad grädde.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör - kylskåpskallt
  • 1 stort ägg - kylskåpskallt

Vaniljkräm

  • 1,5 dl mjölk
  • 2,5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • vaniljpulver
  • 3 dl grädde

Topping

  • 1 l bär - blandade, till exempel jordgubbar, hallon, röda vinbär
  • ätbara blommor - obesprutade

Gör så här

  1. Blanda mjöl och socker i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör till det formas en degboll.

  2. Tryck ut degen i en pajform med låstagbara kanter, 22 centimeter i diameter. Ställ i frysen cirka 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen tills den är genomgräddad, cirka 20 minuter. Låt pajen kallna.

  4. Vispa ihop 1 dl av mjölken med majsena i en släpplättkastrull. Rör i resten av mjölken och grädden i omgångar. Vispa i gulorna. Vispa i sockret. Sjud på ej för stark värme under vispning med plastvisp tills krämen tjocknat, den får inte koka. Låt svalna och smaka av med vaniljpulver. Låt krämen kallna. Vänd ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

  5. Rensa bären, dela jordgubbarna. Lägg bären i pajskalet, spara lite bär till garneringen.

  6. Skeda över krämen och garnera med bär och blommor.

Vad tyckte du om receptet?

Toppa denna härliga paj med dina favoritbär! Somrigt och gott. Tips! Gör vaniljkrämen på färdigköpt vaniljsåspulver. Koka enligt anvisning på förpackningen och vänd ner 2–3 dl vispad grädde.

Recept från Mitt kök