Sommarpaj med färska bär och mascarpone

Recept på sommarpaj med färska bär och mascarpone. Mandelmassebottnar kan du baka i förväg och frysa in. Bara att fylla och grädda när du ska ha kalas.

Sommarpaj med färska bär och mascarpone
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl vetemjöl

Fyllning

  • 0,5 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 250 g mascarponeost
  • 2 msk mjölk
  • 250 g bär - t ex hallon, blåbär, björnbär

Garnering

  • 250 g bär - t ex hallon, blåbär, björnbär
  • florsocker

Tillbehör

  • grädde - vispad

Gör så här

  1. Riv mandelmassan grovt. Skär smöret i tärningar och blanda med mandelmassa och mjöl till en deg. Tryck ut degen i en form med veckad kant och löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 175°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Fyllning: Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa äggulor och socker fluffigt. Rör ut mascarponeosten med mjölken. Blanda ost och vaniljfrön med ägg- och sockerblandningen. Häll krämen i formen. Strö bären över fyllningen. Grädda mitt i ugnen 30–35 min. Låt kallna.

  4. Garnering: Garnera kakan med färska bär. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen eller kyld med en klick vispgrädde.

Vad tyckte du om receptet?