Solskensbullar

Recept på solskensbullar som skiner som små solar på kakfatet.
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 13 dl vetemjöl - (780 g)
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma - stött
  • 1 tsk salt
  • 150 g smör - rumsvamt
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk

Fyllning

  • 4 dl vaniljkräm

Pensling

  • ägg

Garnering

  • smör - smält
  • strösocker

Gör så här

  1. Häll det mesta av mjölet samt socker, kardemumma och salt och  i en stor bunke eller i en hushållsassistent. Klicka i smöret.

  2. Smula jästen i bunken. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen.  Arbeta till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter, ca 5 min. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 min.

  3. Ta upp degen på  mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. Dela varje längd i 10 bitar och rulla varje bit till en slät bulle. Låt bullarna jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper ca 30 min.

  4. Sätt ugnen på 250°. Häll vaniljkrämen i en spritspåse. Gör ett hål med fingret i varje bulle. Fyll hålet med vaniljkräm. Låt bullarna jäsa ca 10 min.

  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5–8 min. Låt svalna på galler.

  6. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och rulla eller doppa dem i strösocker.

  7. Recept Saga Aneng, Hembakat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!