Solrosbaguetter med surdeg

Solrosfröna ger en god nötig smak och gott tuggmotstånd i baguetterna.

Anna Wendt
Solrosbaguetter med surdeg
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 150 g rågsurdeg - köpt i påse eller hemgjord
  • 5 dl rågsikt - (275 g)
  • 7 - 8 dl vetemjöl special - (420-480 g)
  • 1,25 msk salt
  • 1,5 dl solrosfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i bunken till en hushållsmaskin. Häll på lite av vattnet och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av vattnet och tillsätt surdegen. Tillsätt rågsikt och en del av vetemjölet. Blanda på låg hastighet tills degen gått ihop.

  2. Tillsätt resten av vetemjölet, lite i taget, och arbeta tills degen går ihop och inte kladdar så mycket när du känner på den med fingret. Fortsätt arbeta 4–5 min. Tillsätt salt, arbeta ytterligare ca 3 min. Tillsätt solrosfröna och arbeta 2–3 min till. Låt degen jäsa övertäckt ca 2 timmar.

  3. Ta försiktigt upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Forma degbitarna till avlånga baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 2 timmar till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250°.

  4. Snitta baguetterna och strö över lite mjöl. Sätt in dem mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 230°. Grädda 25-30 min. Låt bröden svalna på galler. 

Vad tyckte du om receptet?