Solfröotto med ramslök och sparris  

I solfröotto med ramslök och sparris byt riset ut mot solrosfrön. Passar bra som mellanrätt eller på en buffé. Använd gärna hemkokt kycklingbuljong i risotton.  
Tove Nilsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 12 ramslöksblad - små, + 8 (35 g)
  • 5 dl rapsolja
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 4 dl solrosfrön
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 25 g parmesan - riven
  • 500 g grön sparris
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 25 g parmesan - riven

Gör så här

  1. Hetta upp oljan till 180°. Fritera 12 ramslöksblad och låt rinna av på hushållspapper. Hacka 8 ramslöksblad.

  2. Koka upp vatten och buljongtärning. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör ca 2 min. Tillsätt solrosfröna och fräs ytterligare 1 minut. Häll på vinet och låt det koka in. Späd med buljongen i omgångar under omrörning. Koka utan lock ca 30 min. Blanda ned parmesan och hackade ramslöksblad i risotton.

  3. Skala sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt den rinna av.

  4. Servera fröotton rykande varm, toppad med parmesan och friterad ramslök tillsammans med sparrisen.

Vad tyckte du om receptet?