Soft shell crab med örtsmör och citron

Soft shell crab, eller glaskrabba, ­serveras ofta som förrätt. Här har vi smaksatt med citron, örter och vitlök.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Soft shell crab med örtsmör och citron
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 12 soft shell-krabbor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk vitt vin - torrt
  • 2 tsk persilja - hackad
  • 2 tsk gräslök - hackad
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk citron - pressad

Garnering

  • citronklyftor
  • persilja
  • gräslök

Gör så här

  1. Rensa krabborna ifall de inte redan är rensade. Ta bort ögon, mun, gälar och stjärtskalet (svans).

  2. Skala och pressa vitlöken. Skala och finhacka schalottenlöken. Rör ihop smör, vitlök, schalottenlök, vin och örter.

  3. Blanda mjöl, salt och peppar i en skål. Doppa hälften av krabborna i mjöl­blandningen så att de täcks runtom. Värm hälften av oljan i en stekpanna och stek krabborna ca 2 min på varje sida, tills de är gyllene.  Låt rinna av på hushållspapper. Gör likadant med resten av krabborna i resterande olja.

  4. Ta bort stekpannan från värmen och rör ner smörblandning och citronsaft. Rör om ca 1 minut. Lägg upp krabborna på ett fat och häll över örtsmöret. Garnera med citronklyftor, persilja och gräslök. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?