Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Vaniljfylld sockerkaka

Saftig vaniljfylld sockerkaka är en stor receptfavorit. Den är lika god nybakad som dagen efter - en sockerkaka med det lilla extra! Kan med fördel även användas till tårtbotten. 
Allt om Mat
Vaniljfylld sockerkaka
Vaniljfylld sockerkaka
Vaniljfylld sockerkaka
Foto: Christer Flodqvist

Sockerkaka

  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten - kokande
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljfyllning

  • 125 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Garnering

  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa socker och ägg pösigt.

  2. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggsmeten. Häll i vattnet.

  3. Smörj och bröa en form, 24 cm i diameter. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

  4. Vaniljfyllning: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Tillsätt vaniljsockret. Låt koka häftigt ca 3 min. Rör hela tiden så att inte mjölken bränns.

  5. Ta sockerkakan ur ugnen. Dela den i två bottnar innan den har hunnit kallna.

  6. Fördela vaniljfyllningen på en av bottnarna. Lägg ihop kakan. Låt stå ca 30 min. Pudra över florsocker vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Bästa receptet på knäckig äppelpaj

Kärt barn har många namn

Denna enkla och goda kaka går även under namnen:

Sverigekaka

Sommarkaka

Pensionärskaka

Äldreboendekaka

Latmanskaka