Sockerkaka med vanilj

Sockerkaka med vanilj är en klassisk kaka. Byt ut vaniljsockret mot rivet skal från en citron eller apelsin som variation.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker - äkta

Gör så här

  1. 1. Sätt ugnen på 175°.
 Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Låt svalna.

  2. Vispa ägg och socker till ett fluffigt, ljust skum. Sikta i de torra ingredienserna. Tillsätt smörblandningen och blanda ihop till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen 50–55 min. Känn med en sticka att kakan är färdig.

  4. Ta ut kakan och låt den vila ca 5 min i formen. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!