Sockerkaka med vanilj

Sockerkaka med vanilj är en klassisk kaka. Byt ut vaniljsockret mot rivet skal från en citron eller apelsin som variation.

Elisabeth Johansson
Sockerkaka med vanilj
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker - äkta

Gör så här

  1. 1. Sätt ugnen på 175°.
 Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Låt svalna.

  2. Vispa ägg och socker till ett fluffigt, ljust skum. Sikta i de torra ingredienserna. Tillsätt smörblandningen och blanda ihop till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan mitt i ugnen 50–55 min. Känn med en sticka att kakan är färdig.

  4. Ta ut kakan och låt den vila ca 5 min i formen. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen.

Vad tyckte du om receptet?