Sockerkaka med rabarber och strössel

Recept på sockerkaka med rabarber och hemgjort strössel med vit choklad. Det är enkelt att klä även krusiga sockerkaksformar med bakplåtspapper. Fukta först papperet med kallt vatten, så blir det formbart.
Mitt Kök
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 200 g rabarber
  • 4 msk strösocker

Strössel

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk råsocker
  • 25 g smör
  • 25 g vit choklad - hackad vitchoklad
  • 0,5 dl mandlar - salta rostade, hackade

Kaksmet

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • smör och ströbröd - till formen

Gör så här

  1. Ansa och skär rabarber i ca 1/2 cm stora bitar. Blanda rabarber och socker i en rostfri kastrull och låt stå i rumstemperatur tills den saftar sig, ca 30 minuter. Koka på ej för stark värme under omrörning 5-8 minuter. Sila och låt kallna.

  2. Strössel: Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smulig massa. Blanda i vitchoklad och mandel.

  3. Kaksmet: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl och bakpulver. Smält smöret i en liten kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör- och mjölkblandningen. Rör ner mjölet. Häll smeten i en kakform klädd med bakplåtspapper. Sätt formen i nedre delen av ugnen och grädda kakan ca 15 minuter.

  4. Klicka över rabarbermarmelad. Toppa med strössel och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills den är klar, känn med provsticka. Servera gärna den silade sirapen vid sidan av.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök