Sockerkaka bakad med mandelmjöl

Om man vill kan man smaksätta kakan med finrivet skal från en citron. Servera gärna sockerkakan som en bakelse med lätt vispad grädde och färska bär.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 150 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl lättströ - eller sötströ
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • smör och mandelmjöl - till formen

Tillbehör

  • ev grädde - lätt vispad
  • ev bär - färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj en sockerkaksform med smör och bröa den med mandelmjöl.

  3. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk, bakpulver och vaniljpulver i en skål.

  4. Smält smöret i en kastrull, dra av från värmen och tillsätt grädden.

  5. Vispa upp lättströ eller sötströ och ägg fluffigt. Vispa ner smörblandningen, crème fraiche och de torra ingredienserna i äggvispet.

  6. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Ta ut kakan och låt den vila i 4-5 minuter i formen. Vänd sedan upp kakan på ett fat och låt den svalna under locket.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök