Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Snittar med kallrökt lax, fikon och picklad lök

En lyxig knäckesnitt med färskost, kallrökt lax, fikon och picklad lök. Om du inte hittar knäckesorten går det bra med annat knäckebröd att bryta i bitar.

Petra Lindstrand
Snittar med kallrökt lax, fikon och picklad lök
Snittar med kallrökt lax, fikon och picklad lök
Snittar med kallrökt lax, fikon och picklad lök
Foto: Helén Pe/Expressen Lifestyle

Ingredienser

  • 140 g färskost med pepparrot - t ex Cantadou
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 30 g grönkål
  • 1 msk citron - pressad
  • 100 g kallrökt lax - i skivor
  • 2 fikon - färska, små
  • 12 knäckebröd - runda miniknäckebröd av surdeg (Olof Viktors)

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

  1. Picklad lök: Rör ihop ättika, socker och vatten så att sockret löses upp. Skala och finstrimla löken. Blanda ner löken i lagen och låt stå i kylen i ca 6 tim. 

  2. Vispa färskost och grädde fluffigt. Lägg krämen i en spritspåse med tyll. Strimla grönkålen och blanda den med citronsaft. Låt stå i ca 5 min. Skär laxen i strimlor. Skär fikonen i klyftor.

  3. Spritsa pepparrotskräm på knäckebröden. Toppa med lax, picklad lök, grönkål och fikonklyftor.

Vad tyckte du om receptet?