Snabba semlor - behöver inte jäsas

Snabba semlor är för den ivrige och semlesugne som inte orkar vänta på att degen ska jäsa, då passar denna deg med bakpulver perfekt.
Mia Öhrn
Prova snabbsemla med bakpulver om du har ont om tid eller tålamod.
Prova snabbsemla med bakpulver om du har ont om tid eller tålamod. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 7 dl vetemjöl - (420 g) + 0,5 dl till utbakning
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma - stött eller mald
  • 1 krm salt
  • 2 dl mjölk

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rör smöret mjukt tillsammans med strösockret. Tillsätt ägg, mjöl, bakpulver, kardemumma och salt och blanda till en grynig massa. Rör ner mjölken och knåda snabbt ihop till en deg.

  2. Dela degen i ca 14 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

  3. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 min tills de blivit gyllenbruna. Låt kallna.

  4. Skär av ett litet lock på varje semla. Skär mandelmassan i skivor och lägg en skiva i varje semlebulle. Vispa grädden fluffig men inte för hård och spritsa eller klicka lite grädde på varje semla. Lägg tillbaka locken och pudra med florsocker.

  5. Tips! Ät helst semlorna samma dag eftersom bullarna snabbt blir lite torra, eller frys in dem ofyllda.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!