Snabbgravad lax med fläder

Recept på flädergravad lax. Skär laxen i tunna skivor och snabbgrava den. Tänk på att köpa pinfärsk lax av riktigt hög kvalitet, t ex Salma. Om du köpt vildfångad lax ska den frysas 3 dygn före gravning. Odlad lax behöver inte frysas.

Petra Lindstrand
Snabbgravad lax med fläder
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 g lax - av ryggbit, gärna av sushikvalité
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 2 krm svartpeppar - grovmald
  • 1 msk konc flädersaft
  • 1 - 2 fläderblomsklasar - vita eller rosa

Garnering

  • 2 fläderblomsklasar
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Skär laxen i tunna skivor och lägg dem på ett fat. Blanda socker, salt och peppar och strö över laxen. Gnid in blandningen lätt. Ringla över saften. Repa fläderklasarna något och fördela dem mellan laxskivorna. Låt stå i rumstemperatur ca 30 min tills sockret och saltet har smält.

  2. Blanda om skivorna lite med vätskan och lägg upp på fat.

  3. Garnera med några extra fläderblommor och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?