Snabb tiramisu

Snabb tiramisu är en italiensk klassiker där fluffig kaffekräm varvas med marsalavinsindränkta kex.
Allt om Mat
Marsala, det söta starkvinet från Sicilien, blir en sällsamt god kombination till tiramisu.
Marsala, det söta starkvinet från Sicilien, blir en sällsamt god kombination till tiramisu. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g mascarponeost
  • 1 dl florsocker
  • 3,5 msk espressokaffe - 0,5 + 3 msk, kallt
  • 0,5 pkt savoiardikex - (à 200 g)
  • 2 msk Florio Marsala superiore dolce
  • 50 g choklad - mörk (70 %)

Gör så här

  1. Vispa grädde, mascarpone, florsocker och ½ msk kaffe fluffigt med elvisp.

  2. Lägg ut kexen på ett fat. Blanda 3 msk kaffe och marsala och ringla över. Låt kexen suga upp vätskan. Riv chokladen.

  3. Bred ut lite kräm i botten på glas. Lägg ett lager kex över, därefter kräm, hälften av den rivna chokladen och kex och sist kräm. Låt gärna stå ca 1 timme i kylen.

  4. Garnera med den sparade chokladen och servera.

Vin till desserten

Något sött i glaset till efterrätten eller desserten både förhöjer och ramar in måltiden. Tänk på att vinet bör vara minst lika sött eller sötare än desserten. Många söta viner görs i praktiska halvflaskor.

Till tiramisu med de mjuka krämiga smakerna som samtidigt är luftiga med kaffearomer och choklad gör att marsala, det söta starkvinet från Sicilien, blir en sällsamt god kombination.

Floria Marsala Superiore Dolce 2014 (8403) Italien, 69 kr (37,5 cl). Söt knäckig smak med apelsinton.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!