Smulpaj med blandade bär

Recept på fantastiskt god smulpaj. Gör pajen med dina favoritbär, blandade bär eller bara en sort - resultatet blir lika gott! Servera pajen ljummen, gärna tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
Roy Fares
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Smuldeg

  • 180 g vetemjöl - (3 dl)
  • 10 g vaniljsocker - (1 msk)
  • 45 g strösocker - (½ dl)
  • 3 g salt - (½ tsk)
  • 100 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 250 g hallon - färska
  • 250 g blåbär - färska
  • 500 g jordgubbar - färska
  • 1 citron - saften
  • 90 g strösocker - (1 dl)
  • 12 g majsstärkelse (Maizena) - (1 msk)

Gör så här

  1. Smuldeg: Värm ugnen till 200 grader, varmluftsfunktion. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, strösocker och salt i en bunke. Dela smöret i bitar, lägg dem i bunken och nyp ihop alltsammans till en smulig deg med fingertopparna. Eller använd en matberedare.

  2. Fyllning: Skölj hallon och blåbär och lägg dem i en bunke. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Lägg dem i bunken och ringla över citronsaften.

  3. Blanda strösocker och maizena i en skål och strö blandningen över bären. Blanda runt och häll bären i en pajform, 24 centimeter i diameter. Jämna till ytan och strö sedan över smuldegen.

  4. Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 minuter, eller tills den har fått en fin, gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna lite.

Vad tyckte du om receptet?

Recept hämtat ur Roy Fares bok ”Cake Hero” (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Läs också: Pajdeg – enkelt recept eller rabarberpaj 

Recept från Mitt kök