Smulpaj med äpplen och kolasås

Recept på smulpaj med äpple. Massor med friska äpplen sötade med kolasås, i botten och på toppen en sötsalt och knaprig smuldeg. Receptet är i grunden en enkel smulpaj men med aningen salt i degen. Till den här pajen passar fasta äpplen bäst.

Smulpaj med äpplen och kolasås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g smör - kallt
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt

Fyllning

  • 6 - 8 äpplen - av fast sort t ex Alice, Aroma, Gravensteiner, Ingrid Marie, Åkerö
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl kolasås

Tillbehör

  • florsocker
  • vaniljglass - eller vaniljsås
  • kolasås - ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Skär smöret i tärningar.

  2. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt smörtärningarna. Nyp ihop mjölblandning och smör med fingrarna till en smulig deg.

  3. Lägg hälften av degen i botten på formen och tryck till den lätt. Förgrädda botten i nedre delen av ugnen ca 10 min. Det gör att pajen inte blir degig i botten.

  4. Kärna ur och skär äpplena i klyftor och därefter i tunna skivor. Blanda äppelskivorna med citronsaft och stek dem mjuka i smör på medelvärme 5–10 min. Häll äppelskivorna på den förgräddade botten. Ringla över kolasåsen. Strö över resterande smuldeg.

  5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna. Pudra pajen med florsocker. Servera med vaniljglass eller vaniljsås och gärna extra kolasås.

Vad tyckte du om receptet?