Smörstekta nässlor

Vårens vitaminrika nässlor förvälls och smörsteks - och blir ett utmärkt tillbehör till blinier och lax. 

Allt om Mat
Smörstekta nässlor
Foto: Michael Förster

Ingredienser

  • 2 l nässlor - (ca 100 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Hittar du ett bra nässelställe så sätt på dig trädgårdshandskar och plocka späda skott eller topparna på större plantor.

    Foto: Michael Förster

    plocka-nässlor

  2. Skölj nässlorna noggrant i kallt vatten. Låt dem rinna av.

    Foto: Michael Förster

    Skölja-nässlor-recept-

  3. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i de sköljda nässlorna. Låt dem sjuda ca 1 minut. Häll av vattnet och låt dem rinna av och svalna.

    Foto: Michael Förster

    Förvälla-nässlor-recept-

  4. Hacka nässlorna. Skala och finhacka löken. Stek nässlor och lök i smör i en stekpanna ca 5 min på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.

    Foto: Michael Förster

    steka-nässlor

  5. tillsammans med lax.

    Foto: Michael Förster

    smörstekta-nässlor

Vad tyckte du om receptet?

Vanligaste rätten med nässlor är soppa, men de går även att ha i omelett, i bröd eller som här bara smörstekta och serverade på nystekta blinier med rimmad lax.