Smörstekt kyckling med rostad potatis och apelsinsås

Recept av Årets kock Johan Backeus på smörstekt kyckling med rostad potatis och sås på apelsin och habanero. En enkel och jättegod sås lyfter kycklingen.
Recept av Johan Backeus på smörstekt kyckling med rostad potatis och sås på apelsin och habanero.
Recept av Johan Backeus på smörstekt kyckling med rostad potatis och sås på apelsin och habanero. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kyckling - (ca 1,3 kilo)
  • 2 tomater
  • 800 potatis
  • 1 röd paprika
  • 0,5 habanero
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl apelsinjuice - färskpressad
  • 1,5 msk kycklingfond - konc
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Stycka kycklingen i fyra bitar. Strö på 1 tsk salt och 1 krm peppar. Bryn kycklingen runt om i 1 msk smör ca 5 min. Lägg i en ugnssäker form tillsammans med halverade tomater.

  2. Skrubba och skär potatisen i skivor eller bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över 1 msk olja. Strö över 1 tsk salt.

  3. Tillaga båda formarna mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt (80°) och potatisen är mjuk, ca 30 min.

  4. Kärna ur och finhacka paprika och chili. Lägg i en kastrull och tillsätt grädde, apelsinjuice och fond. Koka ihop utan lock ca 10 min. Mixa såsen slät.

  5. Servera kycklingen med sås, potatis, tomater och sallad.

Fler recept av Johan Backeus:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!