Smörrebröd med matjessill och brynt smör

Smörrebröd med sill är en klassiker – och genom att ringla brynt smör över matjessillen kan ju ”sillmackan” inte bli annat än extra god! Det brynta smöret kan även bytas ut mot crème fraiche som då läggs på sillen innan lökringarna läggs på. 

Caroline Hofberg
Smörrebröd med matjessill och brynt smör
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 förp matjessillfiléer - hela (200 g)
  • 300 g potatis - kokt, kall
  • 1 rödlök
  • 2 ägg - hårdkokta
  • 6 skivor danskt rågbröd
  • 25 g smör - + 75 g
  • 4 msk pepparrot - riven
  • 2 msk gräslök - hackad
  • dill

Gör så här

  1. Låt sillen rinna av och skär den i sneda bitar. Skiva potatisen. Skala och skär löken i ringar. Skala och hacka äggen.

  2. Bred bröden med 25 g smör. Lägg på potatis, sill, rödlöksringar och ägg. Toppa med pepparrot, gräslök och dill.

  3. Bryn 75 g smör, ta kastrullen från värmen när smöret har en nötig doft. Ringla över det brynta smöret över smörrebrödet och servera genast.

Vad tyckte du om receptet?