Smörgifflar med vaniljglasyr

Klassiska gifflar med smörig vaniljglasyr.
Sara Aasum Hultberg
Foto: Fotograf Helén Pe / Helén Pe

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 15 dl vetemjöl special
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Pensling

  • 1 ägg - lätt uppvispat

Glasyr

  • 100 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 0,5 vaniljstång
  • flingsalt

Gör så här

  1. Vetedeg: Arbeta ihop jäst, mjölk, vetemjöl, strösocker, salt, smör och ägg i en köksassistent med degkrok. Arbeta degen i ca 10 min på medelhastighet till en fin och elastisk deg. Degen skall vara ganska lös men tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs.

  2. Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylskåp i 1 timme.

  3. Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till en jämn och krämig fyllning.

  4. Dela degen i två delar och kavla ut en i taget till en rektangel, 30 x 70 cm.

  5. Bred ut hälften av smörfyllningen på degen och vik degen från långsidan två gånger, så att det totalt blir tre lager. Kavla degen en aning och skär den sedan i 16 avlånga bitar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Upprepa med den andra degen. Låt bullarna jäsa i 1 ½ timme.

  6.  Sätt ugnen på 190 grader varmluft. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min, tills de har en fin gyllene färg.

  7. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Tillsätt florsocker, vatten, salt och frön från ½ delad och urskrapad vaniljstång. Toppa gifflarna med glasyren när de svalnat. Avsluta med att ev strö över lite flingsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!