Smörgåstårta med räkor - recept

Enkelt recept på smörgåstårta, eller skagentårta, med räkor och löjrom. Tore Wretmans skagenröra är en klassiker i vårt svenska matarv. Här blir den goda röran härlig fyllning i en lyxig smörgåstårta.
Mitt Kök
Smörgåstårta med räkor - recept
Smörgåstårta med räkor - recept
Smörgåstårta med räkor - recept
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 9 landgångsbröd

Fyllning

  • 1 kg räkor - med skal
  • 3 ägg - hårdkokta
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 tsk pepparrot - riven
  • 1 citron - rivet skal
  • 1 dl dill - hackad
  • salt
  • peppar - nymald

Garneringskräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs

Garnering

  • 500 g räkor - med skal
  • 100 g löjrom
  • ägg - hårdkokta
  • citron
  • dill

Gör så här

  1. Kantskär brödet och lägg ut dem tre och tre. Gör tre rundlar med en form eller tallrik, cirka 22 centimeter i diameter.

  2. Skala och hacka räkorna och äggen. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt och peppar.

  3. Fördela hälften av fyllningen på första lagret bröd. Lägg på ett nytt lager bröd och därefter resten av fyllningen. Täck med ytterligare ett lager bröd.

  4. Blanda crème fraiche och majonnäs och bred runt kanterna och på toppen. Plasta in och låt tårtan vila i kylen över natten så att brödet blir saftigt.

  5. Vid servering: Täck kanterna med hackad dill. Garnera med räkor, löjrom, äggklyftor, citron och dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök