Smörgåstårta med skinka och leverpastej – recept

Smörgåstårta är en älskad svensk favoriträtt, som vi gärna bjuder på vid festliga tillfällen. Här är en klassisk smörgåstårta med två lager fyllning till skolavslutningen, midsommarafton eller festen.
Mitt Kök
Foto: Åsa Dahlgren
Foto: Åsa Dahlgren

Ingredienser

  • 24 vitt bröd

Fyllning 1

  • 200 g skinka - t ex bogskinka i tunna skivor
  • 2 dl gräddfil
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl persilja - finhackad
  • salt
  • peppar

Fyllning 2

  • 200 g bredbar leverpastej
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1,5 dl smörgåsgurka - finhackad

Garnering

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • 1 gurka

Topping

  • 200 g skinka - tex bogskinka i tunna skivor
  • 200 g ost - i skivor
  • 100 g vindruvor
  • mâchesallad

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Börja med fyllningarna. Skär skinkan i små bitar. Blanda skinka, gräddfil, majonnäs, persilja, salt och peppar till en röra.

  3. Blanda leverpastej, vispgrädde och smörgåsgurka i en bunke.

  4. Skär bort kanterna på brödskivorna. Lägg 2 brödskivor på bredden och 3 skivor på längden på en bricka. Bred på hälften av fyllning 1 och täck med brödskivor. Lägg gärna brödskivorna så att de täcker skarvarna i det undre brödlagret, på så vis håller smörgåstårtan ihop bättre.

  5. Bred på fyllning 2 och täck med ett lager brödskivor. Bred på resten av fyllning

  6. Täck med de återstående brödskivorna. Blanda majonnäs och gräddfil till en röra och bred den över hela smörgåstårtan.

  7. Garnera med skinka formade som rosor, rullade ostskivor, halverade vindruvor och machésallad.

  8. Skär gurkan i tunna skivor och garnera med dem runt tårtan.

Vad tyckte du om receptet?

Fylld med läckerheter som skinka, grädde och garnerad med färsk gurka och vindruvor. Ett tips för att få smörgåstårtan extra saftig är att låta den stå minst ett dygn innan servering. Då blir den extra god!

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!