Smörgåstårta med räkor

Recept på lyxig smörgåstårta. Tårtan är fylld med krämig ägg- och räkfyllning. Fyll tårtan dagen före för ökad saftighet.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 9 skivor landgångsbröd

Räkfyllning

  • 500 g räkor med skal
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk dill - hackad
  • 0,5 citron - zestat skal, ekologisk
  • salt - peppar

Äggfyllning

  • 6 ägg - kokta
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 msk dill - hackad
  • 0,5 krm chiliflakes
  • salt - peppar

Kräm

  • 3 dl crème fraiche
  • 0,5 citron - zestat skal
  • salt - peppar

Till garnering

  • 500 g räkor med skal
  • 1 gurka
  • 2 citronskivor
  • 2 cocktailtomater
  • ärtskott

Gör så här

  1. Lägg landgångsbröden tre och tre, bredvid varandra. Lägg en bakform, 22 cm i diameter, ovanpå skivorna och skär ut bottnar runt formens kant. Skala alla räkor till fyllning och garnering och lägg i separata skålar. Ställ skålen med garneringsräkorna i kylen.

  2. Räkfyllning: Blanda räkorna till fyllningen med majonnäs, crème fraiche, dill, och citronzest. Smaka av med salt och peppar. Lägg ett lager bröd i bakformen. Bred räkfyllningen ovanpå. Täck med ett lager bröd tvärs över det första lagret bröd.

  3. Äggfyllning: Skala och hacka äggen till fyllningen. Blanda dem med majonnäs, crème fraiche, dill, chiliflakes, salt och peppar. Bred äggfyllningen ovanpå det mellersta brödlagret och toppa med det sista lagret bröd. Vänd upp tårtan på ett serveringsfat.

  4. Kräm: Vispa crème fraichen till krämen tjock med elvisp. Smaksätt med citronzest, salt, peppar. Bred krämen runt kanten och ovanpå tårtan. Plasta och ställ i kylen över natten.

  5. Garnering: Skiva gurkan längs med i tunna långa skivor med vass sparrisskalare, osthyvel eller mandolin. Dela skivorna i mitten på längden och lägg dem sex och sex med gröna skalsidan uppåt lite omlott, som taktegel. Mät tårtans höjd, cirka 6 cm, och skär av gurkskivorna på bredden, lika långa som tårtans höjd. Tryck fast skivorna på tårtkanten.

  6. Toppa tårtan med räkor, halva citronskivor, halva tomater, rullade gurkskivor och en näve ärtskott i mitten, strax före serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!