Smörgåsbakelser med rödbetskräm

Härligt färgglad vegetarisk bakelse med lagom mycket syra från både bröd och fyllning.

Åsa Swanberg
Smörgåsbakelser med rödbetskräm
Foto: Åsa Swanberg

Rödbetskräm

  • 3 rödbetor
  • 1 dl solroskärnor - rostade
  • 2 dl kvarg
  • salt
  • svartpeppar

Fetaostskräm

  • 200 g fetaost
  • 1 honung - flytande
  • 1,5 dl crème fraiche

Fyllning och garnering

  • 4 salladslökar
  • 2 dl svarta oliver - urkärnade och hackade
  • basilika - färsk
  • pumpakärnor - rostade
  • rödbetsgroddar

Ingredienser

  • 1 avlångt mörkt bröd - se recept nedan

Gör så här

  1. Rödbetskräm: Koka rödbetorna mjuka och låt dem kallna. Skala och mixa dem sedan med resten av ingredienserna. Ställ krämen i kylskåp.

  2. Fetaostskräm: Mixa ihop fetaost och crème fraiche. Rör ner honung och fyll en spritspåse, försedd med en krusig tyll, med krämen.

  3. Skär bort den översta skorpan och yttersta kanterna på brödet. Skär brödet i 18 lagom tunna skivor.

  4. Montering: Lägg en brödskiva vardera på 6 assietter. Bred på fetaostskräm, strö över hackade oliver. Lägg på nästa brödskiva. Bred på rödbetskräm, strö över strimlad salladslök och klipp över basilika. Strö över lite pumpakärnor. Lägg på den sista brödskivan och bred rödbetskräm på toppen och runt hela bakelserna.

  5. Dekorera bakelserna med strimlad salladslök på sidorna runt om, och spritsad fetaostskräm, basilika, rödbetsgroddar och pumpakärnor ovanpå.

Vad tyckte du om receptet?