Smördegslängd med marinerade jordgubbar

Till den här längden behöver du en halv förpackning smördeg. Du kan frysa in den överblivna degen eller grädda den och använda senare. Vill du ha starkare marinad, kan du använda 2–3 msk vit balsamvinäger i stället för citronsaft.
Lena Söderström
Smördegslängd med marinerade jordgubbar
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 0,5 platta smördeg - färsk utkavlad
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Topping

  • 0,5 l jordgubbar
  • 0,5 citron - färskpressad saft
  • 4 msk strösocker
  • 1 rosmarinkvist - plockade blad
  • 1 dl lemon curd
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Rulla ut degen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Pensla degen med gulan vispat med vattnet och grädda i nedre delen av ugnen i 12–15 minuter. Låt kallna.

  3. Topping: Rensa och skiva jordgubbarna. Blanda dem med citronsaften i en bunke. Tillsätt socker och rosmarinblad, blanda om och låt marinera i cirka 30 minuter.

  4. Bred lemon curden över den kalla smördegsbotten. Vispa och skeda över grädden.

  5. Toppa med jordgubbarna och sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök