Smördegsinbakad svamppaté

Smördegsinbakad svamppaté kan göras dagen före servering men är godast om smördegsskalet är varmt och sprött. Sätt in patén på 225° ca 10 min före servering.
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1 kg svamp - färsk
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 5 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 2 tsk timjan
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 425 g smördeg - kyld

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rensa svampen. Skala och finhacka löken.

  2. Fräs löken i olja 2–3 min. Tillsätt svampen och fräs tills det mesta av vätskan kokat in. Låt svalna.

  3. Mixa svamp och lök till en finhackad röra i matberedare. Tillsätt ägg, ströbröd och timjan. Mixa ca 30 sekunder. Häll i grädden och mixa ytterligare ca 10 sekunder, tills allt är väl blandat. Krydda med salt och peppar.

  4. Klä en avlång bakform, ca 1 1/2 liter, med smördegen. Låt ca 2 cm av smördegen hänga över kanten. Spara lite smördeg till lock och garnering.

  5. Häll svampfyllningen i formen. Lägg på deglocket. Nyp ihop locket runt kanten med den deg som hänger utanför formen. Gör några snitt i locket för att släppa ut ånga. Skär ut garnering ur resterande deg. Pensla lock och garnering med uppvispat ägg.

  6. Grädda patén mitt i ugnen ca 1 timme. Täck formen med aluminiumfolie om locket börjar få för mycket färg. Låt svalna och servera patén ljummen.

  7. För fler vegetariska recept - följ oss på Facebook:

    Allt om Mat Vego

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!