Smördegsinbakad fläskfilé med rotfruktssallad

Fläskfilé som bakas in i smördeg och serveras med gräddsky och potatissallad med spenat. Tänk på att köttet ska hinna kallna helt innan du lindar det i smördegen. Det är gott att servera köttet varmt med kyld eller lite ljummen sallad.
Lena Söderström
Smördegsinbakad fläskfilé med rotfruktssallad
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 600 - 700 g fläskfilé
  • 3 msk smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 - 1 msk dijonsenap
  • 1 förp smördeg - färsk och utkavlad
  • 1 äggula

Gräddsky

  • sky - från fläskfilén
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Sallad

  • 800 g potatis
  • 250 g morötter
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • färska örter - t.ex timjan, rosmarin eller oregano
  • 150 g spenat
  • 1 msk smör

Sås

  • 1 msk honung
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk sojasås - ljus

Servering och garnering

  • dijonsenap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Sallad: Borsta och tvätta potatisen och morötterna. Dela potatisarna. Skär morötterna i mindre bitar. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan, salta och blanda med örterna. Rosta i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, eller tills grönsakerna är klara, känn med provsticka.

  3. Hacka spenaten grovt. Hetta upp smöret i en panna. Lägg i spenaten och fräs tills den mjuknar, i cirka 1 minut. Lägg spenaten bredvid grönsakerna. Vispa ihop ingredienserna till såsen och ringla över. Låt kallna.

  4. Putsa fläskfilén.

  5. Bryn filén runtom i smöret i en stekpanna tills köttet fått fin färg. Salta och peppra. Lägg filén i en ugnssäker form med bakplåtspapper. Stick in köttermometern i den tjockaste delen av köttet. Stek köttet klart i nedre delen av ugnen till 70 grader innertemperatur. Ta ut köttet och låt det kallna helt. Spara skyn.

  6. Gräddsky: Blanda skyn från fläskfilén med grädden och koka i 2–3 minuter. Smaka av och spara gräddskyn till serveringen. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Bred senapen på filéns ovansida.

  8. Rulla ut smördegen. Sporra eller skär degen i cirka 2 cm breda remsor. Linda/lägg remsorna, lite omlott, runt köttet. Lägg filén tillsammans med smördegens bakplåtspapper på en plåt. Pensla med uppvispat äggula och grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills smördegen fått fin färg och filén är varm.

  9. Servera med kall med sallad, varm gräddsky och senap.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.